≡ Menu

Franšize u USA vs regija

Hvala svima što su se javili i pitali kada ću konačno nešto napisati na blogu. Puno je obaveza bilo u Signarama.hr tako da nisam stigao. Kada prodam ovaj biznis valjda će biti više vremena i za blog. U ovom postu sam htio povući paralelu između fast food franšiza u USA i ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj. Vjerojatno je slična situacija i u drugim državama u regiji.

Ray Kroc je bio propali srednjoškolac koji je postao po magazinu Time jedan od 100 najvažnijih ljudi u stoljeću. Kao komercijalista za prodaju shake miksera primjetio je da braća McDonald kupuju puno miksera te je odlučio posjetiti njihov restoran u San Bernardinu nakon čega je počeo raditi s njima na širenju lanca restorana. Ubrzo je Ray postao frustriran zbog toga što su braća McDonald htjela otvoriti samo nekoliko restorana te je stoga 1961g odlučio otkupiti biznis od braće. Te iste godine moji su roditelji otvorili prvi fast food kiosk koji još i danas moj brat vodi. Kako smo tada živjeli u socijalističkoj Jugoslaviji nije im bilo dozvoljeno da zapošljavaju radnu snagu nego su morali sami raditi. Kako je posao rastao oni su ipak zapošljavali a s obzirom da to nije bilo dozvoljeno na to su plaćali kazne. Nakon nekog vremena država je ipak dozvolila zapošljavanje ali nije bilo moguće otvaranje još nekog objekta. U 2011 godine McDonald’s ima više od 32000 restorana a u našem okruženju nema ni jedan lanac s više od desetak objekata. McDonald’s je i lokalno jači od bilo kojeg lokalnog lanca. Mi smo, grubo rečeno, tamo gdje je Ray bio prije jedno četrdeset godina.

Nedavno sam vidio da jedan lokalni grafički studio slavi preko 25 godina postojanja. Ne želim sad spominjati imena jer nije fer a ni bitno za ovu priču. Gospodin koji je vlasnik je uspješan i centar mu dobro radi. Par godina nakon njegovog početka osnovana je i Signarama koja slavi 25 godina osnivanja a prvi pilot store je otvoren u New York-u. Danas Signarama ima oko 850 franšiznih jedinica u 52 zemlje na svim kontinentima. I prije tri godine je Signarama došla u grad spomenutog gospodina i lokalno možda i bolje radi nego ta firma. Sve ovo ne znači da je taj lokalni gospodin nesposoban jer ipak uspješno radi već gotovo trideset godina. Razlika je što je Ray Titus, vlasnik franšize Signarame odrastao u okruženju gdje je širenje na takav način uobičajeno u poslovnoj kulturi Sjedinjenih Država dok u nas to nije bio slučaj. To se polako mijenja svakom novom generacijom koje dolazi. Nakon izlaska iz McDonald’sa na kraju 2007 godine ipak sam odlučio da ne idem na pokretanje svog lanca nego sam pronašao Signaramu jer sam smatrao da je ulazak u jedan takav franšizni lanac jednostavniji i sigurniji put za mene. Što je najbolje za Vas morate sami odlučiti.

{ 3 comments… add one }