≡ Menu

Što ako davatelj franšize bankrotira?

Friendly Ice Cream Corp. sa sjedištem u Springieldu je kompanija koja je počela  s radom daleke 1935 godine. U početku su nudili sladolede da bi ubrzo nakon otvaranja proširili menu na ostalu hranu specifičnu za bolje fast food restorane. Entrepreneur magazin ih je proglasio 105 franšizom za 2011 godinu. Početkom ove godine su imali u USA 253 restorana u korporacijskom vlasništvu te 239 restorana u franšizi. Van USA nisu otvarali restorane.  Friendly Ice Cream Corp je nedavno prijavila bankrot (Chapter 11) te su se njihovi franšizeri zapitali što sad? Zadnjih godina je bilo još lanaca koji su doživjeli sličnu sudbinu. Nije nemoguće da nekoga na našim prostorima zadesi slična sudbina kao ovih franšizera u USA.

U ovom slučaju Friendly’s je tražio reorganizaciju što bi na kraju dugoročno moglo biti i dobra stvar za njihove franšizere. Kako to može biti dobro? Postoje dva tipa bankrota koji davatelji franšize koriste: Chapter 7 i Chapter 11.

Chapter 7 znači da kompanija prestaje s poslovanjem. Sud imenuje stečajnog upravitelja. Za franšizera to obično znači da im je dozvoljeno da i dalje koriste ime davatelja franšize (brand) ali su oslobođeni daljnjih financijskih obaveza prema davatelju franšize. Na žalost to također znači da više ne mogu računati na bilo kakvu podršku davatelja franšize poput treninga, istraživanja i razvoja, stalne podrške i slično.

Puno češći u franšiznoj industriji je Chapter 11 pogotovo kada je riječ o kompaniji koja ima jaki brend i puno poslovnih jedinica. U takvoj situaciji kompanija ne želi prestati s poslovanjem već od suda traži da vremena da se reorganizira te da riješi financijske probleme.  Financijski problemi obično znače da je kompanija skupila previše dugova ili drugih financijskih obaveza. Sud također imenuje stečajnog upravitelja od postojećeg managamenta koji ima obavezu da zajedno s grupom koju čine predstavnici kompanija kome su dužni što prije izvuku kompaniju iz problemam i da je eventualno prodaju. S obzirom da nisam pravnik a ovo je blog o franšizama mene zanima što je s franšizerima. Franšizeri su obavezni nastaviti s poslovanjem po istim uvjetima što uključuje plaćanje royalties a davatelj franšize je dužan nastaviti s podrškom.

Pozitivna stvar je da nakon što dovedu financije u red kompanija ostvaruje puno bolje rezultate nego prije krize. U prošlosti su mnoge kompanije poput npr: Denny’s, 7-Eleven, Sizzler prošle Chapter 11 i nakon toga postale još jače i uspješnije nego prije krize.

Znači ako i budete imali nesreću da vaš davatelj franšize bankrotira to ne znači i kraj vaše franšize.

{ 0 comments… add one }