≡ Menu

Što čini Airbnb i Uber drukčijima od konkurencije?

Nedavno sam bio na sajmu FESPA na kojem se mogu vidjeti noviteti koji se mogu primjeniti u mojoj kompaniji a  koji se svake godine održava u drugom gradu europske unije a ove godine je to bilo u Amsterdamu. Po dolasku na aerodrom pozvao sam Uber. Nakon nekoliko minuta došao je  Mercedes E klase a za volanom je bio vozač porijeklom iz Afganistana koji je već desetak godina u tom gradu. U četri navrata, koliko sam koristio Uber, svi vozači su bili porijeklom iz iste zemlje. Zadnji vozač je bio mlađi tamnoputi momak koji je priličito urbano izgledao te je, kao i ostali, vrlo ljubazan i srdačan. Rekao je da vozi Uber koji mu je zgodan jer sam određuje kada će raditi a kad ima drugih planova jednostavno isključi aplikaciju. Osim Uberom renta i stan preko Airbnb i od tih poslova živi. Uber je četri godine u Nizozemskoj i na početku su imali također problema s tradicionalnim vozačima taksija, kao uostalom i u Zagrebu, ali je to sada OK.

dd7d38b6a33a3beb334d96ba7a4137b3

Internet i pametni telefoni nas sve povezuju i mijenjaju naše navike, kulturu. Način na koji gledamo televiziju, slušamo glazbu, poslujemo, komuniciramo međusobno nije više isti. Mnogi se ni ne sjećaju vremena “prije interneta”. Airbnb i Uber su danas poznate kompanije za koje rijetko tko nije čuo. Airbnb omogućuje “običnim” ljudima da iznamljuju svoje stanove, apartmane ili prazne sobe isto tako “običnim” ljudima. Čak i moja kćerka je napravila dogovor da renta djedin stan u kojem nitko ne živi te da dobit dijele po pola što se pokazalo uspješnim za oboje. Puno je mojih poznanika koji su ostali bez posla pa su se odlučili da se okrenu iznajmljivanju. Aplikacije i lokacija u Splitu kao u turističkom središtu su se pokazali ključnim.

Stalno se ističe kako ideja nije važna nego sama izvedba što je istina. Mnogi poznati poslovni anđeli nisu vjerovali u te kompanije ali to osnivače nije pokolebalo nego su nastavili sve dok nisu stigli do cilja. Mark Cuban, poznati poduzetni, član Shark Tanka i vlasnik Dallas Mavericka, bio je prvi kome su osnivači Ubera otišli po investiciju. On im je rekao da je to očajna ideja i da nikad neće uspjeti. Iz ovog se vidi i da veliki igrači mogu pogriješiti u procijeni kao i da pravi poduzetnici ne odustaju lako.

Može li se dogoditi da se u budućnosti pojave kompanije koje će osvojiti tržište i istisnuti ove dvije kompanije? Naravno da može. Još 2012 godine jedan iznajmljivač je stavio svoj objekt koji se nalazi u Orlandu u isto vrijeme na sljedeće servise: Airbnb, iStopOver, Wimdu, 9Flats, Homeaway, Localo, Roomorama, Housetrip. Ne spominje Booking.com pa pretpostavljam da se radi o neretnini koja se ne može oglašavati na tom servisu. U 24 mjeseca rezultat je ovakav. Imao je:

  • 105 rezervacija s Airbnb
  • 1 rezervacija Roomorama
  • 0 svi ostali zajedno

Slična ideja ali različita izvedba dovode do ovoliko drastičnih razlika u rezultatima što potvrđuje onu tezu da je izvedba ključna za bilo koji projekt. Zbog toga manje od 20% biznisa dočeka petu godinu poslovanja.

 

{ 0 comments… add one }