≡ Menu

da li ste biznismen ili poduzetnik?

U nas se ni na koristi pojam biznismen nego su svi poduzetnici za razliku od prije dvadesetak godina kada smo bili “privatnici”. 

U čemu je razlika? Biznismen kupi nešto i proda za nekakav profit. Npr. moj prijatelj kupuje prozvode od drva masline kao npr. kuhinjske daske za sicanje kapule ili neke posude iz sjeverne afrike i prodaje ih po većoj cijeni. Znači isti proizvod prodaje za svoju maržu. Iz ovog primjera se može izvuć zaključak da biznismen nema neku kreativnost niti neku novu ideju. Poduzetnik npr. stvori nešto, često iz ničega. Kada bi morao navesti primjer onda bi mogao reći da npr vlasnik nekog trgovačkog lanca koji kupi lubenicu od proizvođača te je proda po duploj cijeni u svom centru je biznismen a onaj koji kupi lubenicu te od nje napravi voćnu salatu ili neki napitak na štandu za pet puta veću cijenu od nabavne je poduzetnik. Franšizeri su biznismeni a ne poduzetnici jer nisu kreirali biznis oni nego davatelj franšize koji je po tome poduzetnik. 

Kako bilo, vjerujem da nas jedino poduzetništvo može dignuti iz krize. Šta mislite da li bi bili uspješniji kada bi:

  1. fakulteti izbacili deset puta više ekonomista, pravnika, inženjera
  2. kada bi imali deset puta više novaca za financiranje
  3. kada bi imali deset puta više poduzetnika?

Globalizacijom razina edukacije postaje slična u cijelom svijetu tako da npr. IBM otvara call centar u Hrvatskoj u kojem će posao naći 500 ljudi. Ne dolaze zato što vole Hrvatsku nego zato jer im za cijenu jednog čovjeka u USA ovdje mogu raditi četri. Kako mi konkuriramo njima tako i drugi konkuriraju nama. Na tržištu imate mnoštvo ljudi koji su diplomirali te koji su nezaposleni jer ih ima previše uključujući ljude koji iz drugih zemalja mogu konkurirati. Internet, strojevi i aplikacije su također smanjili potrebu za mnogim visoko obrazovanim kao i onima bez nekih kvalifikacija. Plaćamo račune preko telefona, rezerviramo hotele, kupujemo avionske karte, zovemo taksi, uzimamo pare s bankomata…. Te poslove je netko prije radio. Sjeća li se netko informacija 988? Kad ste ih zadnji put nazvali? Koliko sam čuo , davno su prestali s radom. 

Što se tiča para, banke ih imaju  a postoje i EU fondovi koji su spremni pomoći ali fali poduzetnika. Deset puta više poduzetnika bi stvorilo poslove za mnoge. Zato je dobro da postoje studentski poduzetnički inkubatori koji odgajaju poduzetnike a u jednom takvom u Splitu sam i ja gostovao.

Evo jedan video iz jedne njihove emisije samo ja u prvom dijelu zvuk prilično loš pa poslušajte ako imate strpljenja.

 

evo i snimak jednog predavanja

{ 0 comments… add one }