≡ Menu

Kako vlasnik može uništiti svoj biznis.

Nedavno sam bio u Crnoj Gori s suprugom preko jedne turističke agencije. Sve je bilo OK osim hotela. Hotel je lociran u Budvi i sakriven je u jednom kvartu tako da mu autobus ne može prići nego se kuferi moraju vući nekoliko stotina metara. Vlasnik je odlučio da može stisnuti četiri zgrade a zgrade su udaljene po metar jedna od druge tako da možete s balkona dodirnuti drugu zgradu a pogled ne postoji. Doručak je bio u podrumu glavnog objekta a sve skupa podsjeća na menzu i to ne baš dobru. Ono što me je posebno dojmilo je da se netko sjetio razvodnjavati tekući sapun za ruke. Mi smo napravili grešku jer nismo provjerili u kakav hotel dolazimo a ocjena mu je 6 na bookingu. Moj problem je što sam vjerovao agenciji.
Sve ovo nisam napisao da bi popljuvao hotel ili agenciju nego da pokažem kako vlasnik može upropastiti svoj biznis. Ako ne znate što radite ili nemate iskustva u onome što želite raditi, platite nekog tko to zna i potisnite svoj ego i ne tjerajte stručnjaka da se u svemu slaže s vama što će taj netko i napraviti ako procijeni da mu se to isplati te da bi ako pokaže svoje mišljenje mogao ostati bez tog posla. Sjećam se kad je jedan naš bivši sportaš išao raditi u NBA kao skaut. Ispočetka se u svemu slagao s šefom dok mu ovaj nije rekao “ako se u svemu slažemo onda je jedan od nas suvišan.”
Ova tema mi se motala po glavi zadnjih desetak dana i u međuvremenu sam čuo više priča kako su vlasnici skloni donositi štetne odluke. Zadnji primjer je Todorić. Očito je donio niz loših odluka a pretpostavljam da se nije mogao osloniti na upravu jer tko bi riskirao svoje dobro plaćeno mjesto razmišljajući drugačije od gazde?
Ako idete u posao nemojte davati prednost familiji i prijateljima. Okružite se pametnijima od sebe i potisnite svoj ego. Nadam se da ću se i ja držati svog savjeta kada to bude potrebno jer lako je pogriješiti.

{ 0 comments… add one }