≡ Menu

4 Stvari Na Koje Bi Trebali Biti Fokusirani Ukoliko Želite Uspješan Biznis.

Već sam pisao kako većina firmi ne dočeka peti rođendan. Jedan od razloga su pogreške koje poduzetnici čine fokusirajući se na pogrešne stvari. Krenimo redom:

  1. Sindrom vjeverice – nije rijetko da poduzetnik izgubi fokus s onog što radi kad ugleda svjetleći objekt koji žele ugrabiti. Naravno da se ne radi o predmetima, kao kod vjeverice, nego napuštanje ideje zbog neke totalno druge ideje ili napuštanje projekta na kojem radi zbog nekog „sjajnijeg“ projekta. Kad se to dogodi, poduzetnik gubi fokus i nervira se što ne postiže uspjeh i ne ostvaruje ciljeve.  Zašto se spominje vjeverica? Vjeverica ima nemogućnost fokusiranja. Često krene pa stane, sumnjajući da li je donijela pravu odluku. Ne može se odlučiti u kojem smjeru krenuti. Ponekad se i sam ulovim u takvim mislima. Tada je bitno prepoznati to stanje i zadržati fokus na ono što je bitno te ukloniti iz svojih misli ono što nas udaljava od cilja.
  2. Fokusirati se na lagane zadatke – svaki poduzetnik počinje svoj biznis s nadom i ciljem da ostvari uspjeh. Ponekad im nedostaje poslovnih vještina i zdrave logike čega nisu svjesni. Gube dosta vremena fokusirajući se na skupe detalje koje im nanose štetu. Na primjer, nije rijetko da poduzetnik gubi vrijeme na detalje poput neodlučnosti oko izgleda njegovog loga, veličine slike na zidu poslovnog prostora i slično. Težnja savršenstvu kod ne tako bitnih detalja nije isplativo. Poduzetnik bi se trebao fokusirati na one segmente poslovanja koji mu donose prihode, koji mu pomažu da ojača firmu.
  3. Fokusirajte se na ono što radite najbolje – Razmislite što je ono što najbolje radite i postižete vrhunske rezultate a što je ono u čemu niste dobri. Ono u čemu niste dobri prepustite svojim zaposlenicima ili nađite nekoga da to odradi za vas. Ako to ne radite  biti će te frustrirani i pod stresom i nećete postići rezultate kakve bi mogli. Moj dobar prijatelj je sistem administrator i radi s jednom uspješnom firmom čiji direktor voli „upravljati“ mrežom nakon čega zove mog prijatelja da popravi ono što je on napravio. Radije usavršite ono u čemu ste jako dobri umjesto da učite neke potpuno nove stvari koje zahtijevaju jako puno vremena. Radije outsourcajte takve poslove. Trebate naučiti upravljati kvalitetno svojim vremenom i fokusirati se na upravljanje svojim biznisom da bi mogli rasti.
  4. Pažljivom s multitaskingom – U ovome se često i sam prepoznam. Nisam  protiv multitaskinga ali on mora biti dobro osmišljen. Ako nešto radimo ne smijemo sebi dozvoliti da olako gubimo fokus i dozvolimo sebi da nam nešto drugo skreće pažnju. Promišljeni multitasking omogućuje nam da ne skrećemo pažnju na stvari koje nam nisu tako bitne poput pregledavanja društvenih mreža, odgovaranja odmah na ne tako bitne telefonske pozive ili pregledavanja emaila.
{ 0 comments… add one }