≡ Menu

Ring Poslovnih Titana: Kako Preživjeti i Pobijediti u Svijetu Biznis Partnerstava

Zdravo, ekipa!

Danas ćemo malo filozofirati u stilu Joe Rogana o nečemu što bi neke moglo zanimati – poslovna partnerstva. Svi znamo Rogana kao tipa koji voli produbiti stvari, pa hajdemo i mi zagrebati ispod površine.

Prvo, zamislite da ste u ringu. S jedne strane vi, s druge vaš poslovni partner. Razlika je da li ste u prijateljskom sparingu ili u borbi do istrebljenja. U poslovnom svijetu, kao i u MMA, važno je znati s kim ste u ringu. Znate li što vaš partner donosi na stol? Znate li njegove poteze? U poslu, kao i u borbi, važno je biti spreman.

Evo primjera Forever 21, lanca trgovina s brzom modom koji je dostupan i u Hrvatskoj. Ušli su u partnerstvo s Atkinsom, znači moda i dijetalni proizvodi. Na papiru, zvuči kao čudan par, zar ne? Ispalo je da je to bilo više kao kad pokušate spojiti vodu i ulje – ne miješa se. Kupci su se osjećali kao da ih se kritizira jer im se nudi dijetalne proizvode uz kupnju odjeće. To je kao kad trener u teretani kaže da ste predebeli za dizanje utega. Ne baš motivirajuće, a?

Zatim, imamo Beatles, ikone rocka. Ovdje nije riječ samo o glazbi, nego o poslu. Kad su se počeli miješati menadžeri i poslovni interesi, sve je krenulo nizbrdo. To je kao kad uđete u sparing s prijateljem, a on počne udarati ispod pojasa. Ništa dobro od toga ne izađe.

I za kraj, Starbucks i Kraft. Starbucks je htio proširiti svoje carstvo sa kapsulama za Keurig aparate za kavu. Kraft, koji je imao ekskluzivni deal sa Starbucksom, nije bio oduševljen. To je kao kad dva borca uđu u oktagon s različitim pravilima. Na kraju, Starbucks je platio 2,75 milijardi dolara da izađe iz tog klinča. To je puno kava, čak i za njih.

Što možemo naučiti? U poslovnim partnerstvima, kao i u borilačkim sportovima, važno je znati koga imate pred sobom, što želite postići i biti spremni na neočekivano. Nema garancija. Možete planirati, trenirati i biti spremni, ali uvijek morate biti spremni prilagoditi se situaciji.

Kako imam veliki adventure motor i član sam BMW moto kluba Dalmacija napravio bi jednu paralelu. Poslovna partnerstva su kao putovanje na motoru – uzbuđujuće, ponekad riskantno, ali uvijek vrijedno iskustva. Važno je držati oči otvorene i biti spreman na sve što putovanje može donijeti.

Do sljedećeg puta, razmislite o svojim poslovnim partnerstvima i kao o borbi u oktagonu – budite pametni, budite spremni i uvijek imajte plan B.

Pozdrav iz Splita, vaš Robert!

{ 0 comments… add one }