≡ Menu

6 razloga zašto je franšiza dobar izbor za biznis.

Razmišljate o pokretanju vlastitog biznisa ali vjerujete da ima stotinu razloga da ne krenete u tom pravcu. Smatrate da sada nije pravi trenutak za to, da je rizik prevelik, pitate se da li bi ljudi kupovali vašu uslugu ili proizvod, nemate previše novca a moguće je da ni nemate ideje kako se upravlja firmom. Sigurno bi bilo odlično da imate nekoga da vam pomogne i usmjeri vas. Ako se tako osjećate za vas je najbolje rješenje dobro odabran franšizor (davatelj franšize). Po statistikama u US u pet godina rada samostalnih firmi propadne 80% dok u istom razdoblju franšiznih biznisa propadne 20%. Evo šest razloga zašto je franšiza dobar izbor:

1. S kupnjom franšize smanjujete poslovni rizik. Ogromna je razlika početi s provjerenim franšiznim biznisom u usporedbi s nesigurnim samostalnim biznisom. Dobar franšizni biznis je razvijan godinama te provjeren na desecima ili stotinama lokacija u mnogim zemljama i vaše šanse za uspjeh su neusporedivo bolje u odnosu na one koji odluče samostalno krenuti. Franšizor je napravio greške i naučiti će vas kako da ih izbjegnete.

2. Kupujete provjereni sistem i formulu koja funkcionira. Kada kupujete provjereni koncept izbjegnete mnoge greške koje bi vrlo vjerojatno napravili koje bi vas mogle skupo koštati a možda vam i uništiti biznis. Franšizor je kroz godine rada na mnogim lokacijama razvio formulu koja funkcionira. Dobar franšizor (davatelj franšize) ima sve sistematizirano i spremno za vas – od marketinga, brendinga, kriterija za potrebnu lokaciju, kriterija za vaše buduće zaposlenike, odobrene dobavljače i još puno toga. Razmislite koliko bi vam trebalo da sami dođete do prave formule te da brzo postanete uspješni u onome što radite te koliko bi vas to koštalo?

3. Davatelj franšize (franšizor) osigurava vam sistem podrške. Iako je većina vrhunskih franšiza locirana u americi komunikacija je vrlo jeftina a ponekad i besplatna. Kada mi treba pomoć ili informacija iz Signarame koja je locirana u Floridi koristim Skype i zovem ih na besplatni broj. Ako trebate pomoć oko pregovora s novim dobavljačem ili pomoć oko odabira nove lokacije, ako vaš POS sistem ne funkcionira, ako želite napraviti promociju i želite stručnu pomoć osobe koja ima iskustva u tome Franšizor je spreman da vam pruži pomoć. Ništa manje važna nije ni mreža franšizera koji si međusobno pomažu. Kod nas u Signarami postoji mreža od 900 franšizera koji djeluju u 52 zemlje na svim kontinentima. Imamo zatvoreni forum koji je ujedno i društvena mreža gdje franšizeri razmjenjuju iskustva i odgovaraju na pitanja kolega. Kolege koji djeluju preko pet godina i imaju odlične rezultate imaju status mentora a ima ih preko 200.

4. Djelujete kao vlasnik i jedni odgovorni. Franšizor vam omogući trening, operations manual ali vi donosite odluke o vašem biznisu, vi odlučujete što i koliko ćete raditi. Možete odlučiti i da nećete pratiti poslovni model koji vam franšizor savjetuje ali morate biti spremi da takvo ponašanje može dovesti do neuspjeha vašeg biznisa i gubitka investicije. Ako odlučite pratiti uspješan biznis sistem i koristiti podršku koju vam davatelj franšize pruža šanse za uspjeh i brzi povrat investicije se drastično povećavaju.

5. Sa kupnjom franšize dobijete prepoznatljiv brend. Nisu svi brendovi jednako poznati. Neki brendovi su vezani uz određene tržišne niše i nisu vezani za široku potrošnju. Ako ste prvi s nekim brendom u svojoj zemlji dogodit će se da će vam doći stranac koji pozna vaš brend iz svoje zemlje i već je radio vama, kažem “vama” jer ulaskom u neki sistem i vi postajete dio velike familije i sve reference kolega postaju i vaše. Tako naprimjer čim otvorite svoj centar imate bolje reference nego netko tko samostalno radi već dugi niz godina.

6. Kada odlučite možete lakše prodati biznis. Dosta franšizera u nekom momentu života odluči prodati biznis, bilo da želi u mirovinu, da želi kapitalizirati svoj biznis ili nešto treće. Obično biznisi u takvoj fazi su već dovoljno zreli da mogu funkcionirati i s nekim drugim vlasnikom. Franšizor obično zadrži pravo da traži od novog franšizera da prođe korporacijski trening te da prati sistem.

{ 0 comments… add one }