≡ Menu

Koliko je važno delegiranje? Možete li sve sami?

Jedna od važnijih stvari koje sam naučio u McDonald’s-u je delegiranje. Prije desetogodišnjeg iskustva u toj franšizi imao sam jedan manji ugostiteljski objekt i mislio sam da se gotovo ništa ne može napraviti bez mene. Ako vjerujete da se ništa ne može napraviti bez vas i da jedino vi možete napraviti posao na “pravi” način imate problem jer niste supermen i prije ili poslije ćete izgorjeti te također limitirate razvoj a samim tim i vrijednost svog biznisa.

Ono što trebate napraviti je naučiti da vjerujete drugim ljudima. Jasno je da ne možete preko noći navike i način poslovanja. Počnite s malim stvarima. Za početak pronađite neke manje bitne stvari koje sami odrađujete te ih delegirajte svojim sadašnjim ili budućim zaposlenicima te u zadanom roku provjerite kako je taj zadatak određen. Poslije delegirajte dužnosti koje ne volite ili vjerujete da vam nisu jača strana. Polako povećavajte zaduženja koja prebacujete s svojih leđa na leđa svog tima što će vama ostaviti više vremena za rad na vašem biznisu umjesto da radite manje važne stvari. Prirodno je da želite sve držati pod kontrolom ali jednom kad naučite delegirati vidjet ćete koliko će vam to poboljšati biznis kao i kvalitetu života. Mnogi manageri u velikim firmama imaju tajnice, asistente i timove koji odrađuju posao za njih. Zašto i vi ne bi išli u tom pravcu?

Evo vam par pitanja koja vam mogu pomoći da shvatite da li imate problem s delegiranjem:

* Vjerujete li da nitko ne može napraviti ono što vi radite?
* Jeste li vječito zatrpani poslom?
* Jeli vas vaši zaposlenici stalno nešto pitaju jer se boje da će pogriješiti?
* Jeli se ponosite što nikad ne idete na godišnji odmor?

Kako je ovo prvenstveno blog o franšizama moram ponoviti da sam ovu vještinu i naučio u franšiznom sistemu McDonald’s a istu stvar su nas učili i u Signarama trening centru u Floridi. Bilo koji davatelj franšize će vas sigurno između ostalih stvari važnih za uspješno vođenje franšize naučiti i vještinu delegiranja.

{ 1 comment… add one }
  • Ova se tema možda ne čini kao veliki problem dok se ne dođe u situaciju da se ne stigne sve napraviti neovisno o činjenici da imamo nekoliko ljudi oko sebe koji su također kvalificirani za odraditi posao, ali mi to naravno u tom trenutku ne uviđamo pošto smatramo da moramo sve sami i da jedino tako posao može biti napravljen kako treba. Jasno je da osoba koja je pokrenula nekakav projekt ima sentimentalnu vezu s tim projektom i želi mu sve najbolje kako bi se on i dalje razvijao, ali stvarno je potrebno u jednom trenutku gledati objektivno i prepustiti ljudima oko sebe da se iskažu.

    Bitno je da na kraju posao bude uspješno priveden kraju tj. svaka faza za sebe, a put kojim se išlo je manje bitan. Naravno da smo svi drugačiji i da bi svatko išao nekim svojim putem, ali kada se na kraju gleda učinjeno samo to je bitno i kada jednom vidimo da i drugi znaju temeljito obaviti posao biti će lakše pokretati nove projekte kojima ćemo dati početni zalet i onda ga pustiti suradnicima da ga vode.

    Osobno sam se naučio delegiranju na forumima koje sam pokretao i na kojima sam administrator. Trebalo je vremena dok sam shvatio da ne moram vidjeti i editirati apsolutno svaki post kad oko sebe imam global moderatore koji to žele, hoće i mogu raditi umjesto mene. Sada imam više vremena za nove projekte kao i razvoj tehničke pozadine svakog od njih dok se suradnici brinu za onaj tzv. vidljivi dio.