≡ Menu

5 Stvari Koje Trebate Znati Prije Nego Što Postanete Poduzetnik

Dragi prijatelji,pošto je ovo prvi post u 2012, želim Vam svima puno sreće i uspjeha u ovoj godini.  Volio bih više pisati ali moj posao u signarama.hr mi ne ostavlja previše vremena.

Vjerojatno će mnogi od vas pokrenuti svoj biznis ili će uzeti neku od mnogobrojnih franšiza. Kada idete na kvalitetnu franšizu davatelj franšize zna da vas mora pripremiti zato vam osigura trening gdje vam u malo vremena prenese potrebna znanja. Ovaj post će biti koristan i za one koji već posluju. Kada odlučite početi neki biznis kao poduzetnik često morate odraditi više zahtjevnih uloga. Problem je ako nemate nikakvog iskustva u njima. Zato bi bilo dobro da neko vrijeme uložite u svoj trening što bi vam trebalo značajno povećati šanse za uspjeh.

1. PRODAJA. Često se dogodi da netko investira novac,unajmi prostor, zaposli ljude, ima kvalitetnu ideju ali kupaca nema. Biznis bez kupaca nije biznis. Sjećam se da me kao dijete majka slala da čekam ogroman red da bi kupio litru ulja  ili malo kave jer je bila nestašica tih proizvoda. U takvim uvjetima nije bilo problem prodati robu koje na tržištu nije bilo dovoljno. Danas je tržište zatrpano robom i uslugama i sama činjenica da ste otvorili svoj biznis neće dovesti hrpu kupaca na vaša vrata. Ono što vam nedostaje je iskustvo u prodaji ili komercijali. Onaj tko to ne zna vjerojatno neće dugo opstati. Prodaja je sastavni dio našeg života od vašeg djetinjstva do danas. Pregovaranje s roditeljima oko željene igračke, pregovor roditelja s djetetom “ako pojedeš ovo majka će ti …”, pregovor s suprugom ” kupio bi ovaj automobil jer …” sve je to na neki način prodaja. Morate doći do potencijalnih kupaca, prezentirati im što radite i objasniti im zašto bi baš vi trebali biti njihov izbor. U West Pam Beachu gdje je bio moj trening za Signaramu tome je posvećeno najviše vremena.  Prodaja je kompleksna tema i mogao bi napraviti novi blog a da mu to bude jedina tema.

Najbolji način da naučite prodaju nije samo čitanje blogova nego praktično iskustvo. Odvojite par mjeseci i prodajte nešto. Bilo što. Ako je moguće radite na čistu proviziju. Na taj način ćete najprije savladati sramežljivost i oklijevanje jer je na vašu zaradu direktno utječe uloženo vrijeme i prodajne vještine.

2. Odnosi s kupcima. Bilo bi dobro da neko vrijeme radite posao koji zahtjeva čest kontakt s kupcem ili korisnikom. Sve jedno je da li se radi na recepciji, blagajni, telefonskoj podršci i slično. Bilo bi super kada bi bili na poslu gdje rješavate pritužbe i reklamacije, preuzimanje narudžbi. Za taj posao postoje također različite tehnike. Ovo također možete naučiti čitajući blogove i literaturu ali ne možete izbjeći praktični dio. Bolje je da ovo ne učite na svom novom biznisu.

3. Fizički rad. Kao srednjoškolac pomagao sam ocu koji je gradio našu obiteljsku kuću. To je podrazumijevalo nošenje vreća cementa, miješanje betona,  kopanje. Danas živim u toj kući i osjećam određeni ponos jer sam pomogao napraviti nešto što traje i što sam dosta znoja prolio dok se posao nije završio.

Ako budete radili fizički posao ubrzo ćete shvatiti da ste sposobni raditi teške poslove i da svaki vaš radnik zaslužuje poštovanje te da značajno može doprinijeti u izgradnji vašeg biznisa.

4. Babysitter. OK ovo nisam probao 🙂 Pri ovom ne mislim na čuvanje svoje djece. Čuvanje tuđe djece zahtjeva ogromnu odgovornost te vas čini odgovornim za dobrobit obitelji kome ta djeca pripadaju. Kada imate zaposlenike na neki način imate sličnu odgovornost za vaše zaposlenike i njihove obitelji koji ovise o vašim poslovnim odlukama i vašoj uspješnosti.

5. Rad u fast foodu. Pri ovom mislim na rad u nekom velikom svjetskom lancu poput McDonald’s u kojem sam i sam proveo deset godina kao franšizer. Bilo bi super kada bi odvojili nekoliko mjeseci radeći u takvom biznisu. Biznisi poput McDonald’s baziraju se na standardima, operativnim procedurama, kontroli kvalitete itd. Veliki svjetski fast food biznisi se baziraju na kontroli pogotovo kako zaposlenici rade svoj posao.

Nakon što naučite raditi posao na određen način poštivajući zadane standarde sve dok ne “zatupite” početi ćete shvaćati vrijednost sistema koji treba producirati uvijek isti, dokazani rezultat. Ako budete radili u McDonald’s na blagajnama također ćete proći trening o sugestivnoj prodaji, prezentaciji, odnosu s kupcima te ćete naučiti više u nekoliko mjeseci radeći takav posao nego da radite nekoliko godina sličan posao u drugoj branši.

Kao što sam rekao, davatelji franšize žele da znate sve ove stvari te će vas pripremiti da savladate sve potrebno za uspješno vođenje takve franšize. Ako krenete samostalno u svakom slučaju bi bilo dobro da odvojite vrijeme na savladavanje većine spomenutih vještina.

{ 0 comments… add one }