≡ Menu

Franšize za koje ne trebate poslovni prostor.

Franšize se dijele po kategorijama. Jedna od kategorija je “home based franchises” što znači da za takvu franšizu ne trebate poslovni prostor nego takav posao možete raditi iz svog doma. Samim tim što izbjegavate najam prostora te uređenje i opremanje znatno smanjuje ulaganje u takvu franšizu. Još jedna prednost takvog tipa poslovanja da sami možete organizirati svoj raspored kao i ostale prioritete kao što su familija ili prijatelji. Prednost je što ne gubite vrijeme na putovanje na posao. Najpoznatije franšize u ovom segmentu su internet franšize poput turističkih agencija, automati za kavu, razne konzultantske usluge ili Plan Ahead Events franšiza koja je dio United Franchise Group a bavi se organiziranjem raznih događanja.

Radni prostor u vašem domu ne mora biti ogroman ili super uređen ali treba zadovoljiti neke uvjete. U takvom prostoru se trebate osjećati inspirirani, smireni i produktivni. Velike ideje mogu biti odrađene u malom prostoru zato se ne zamarajte veličinom sobe nego se radije okrenite svom planu i ciljevima. Soba u kojoj radite bi trebala biti samo za tu svrhu a ne da služi i za neke druge stvari kao npr. skladište, ostava i slično. Soba u kojoj radite bi trebala biti odvojena od prostora u kojem spavate, jedete, gledate televiziju. Isto tako i drugim ljudima bi trebalo biti jasno da je taj dio vašeg doma nešto drugo, odvojeno od ostatka prostora. Također je važno da odredite pravila ponašanja za one oko vas posebno zato što radite u svom domu. Djeci, supruzi, prijateljima, klijentima treba biti jasno kada radite a kada ne, kada mogu očekivati da im odgovorite na telefonski poziv ili na mail. Dobro bi bilo da imate posebnu telefonsku liniju tako da ne dođete u situaciju da maleno dijete odgovori na važan poziv. Kada se trebate sastati s klijentom razmislite o tome da sastanak dogovorite u klijentovom uredu ili da unajmite za tu priliku prostor kako bi stvorili i zadržali profesionalni izgled.

Rad u vlastitom domu može donijeti osjećaj slobode ali također možete imati osjećaj usamljenosti posebno ako se do tada radili u velikim sistemima gdje ste dnevno po firmi sretali mnoštvo kolega i stranaka. Zbog toga bi bilo dobro da ostavite vremena za boravak izvan vaša četiri zida. Da li je to kava, ručak, networking neke druge vrste dobro je da ostanete povezani s drugima a ne da postanete vuk samotnjak.

{ 2 comments… add one }
 • Hans11

  Postovani, mislite li da je online franšiza ideja kojoj će i dalje rasti popularnost ili će tokom vremena izgubiti na svojoj popularnosti?
  Koliki procenat kompanija koje posluju online su, po vašem mišljenju, podobne za primjenu franšize?
  Da li imate neki primjer kompanije koja posluje online da bi mmogla biti franšiza?

  Unaprijed hvala i LP

 • Kada uzmete neku franšizu onda pokrivate određeni teritorij. Ako npr. online franšiza nema teritorijalnog ograničenja onda ni nema potrebe za franšizom. Ako vi imate biznis s kojim pokrivate cijeli svijet putem interneta onda ne vidim kako bi u tom biznisu bilo mjesta za franšizu?
  Ono u čemu vidim potencijal online franšize je to online edukacija zato što postoje različita govorna područja koje je nemoguće pokriti jednim jezikom.