≡ Menu

2 pravila za firme koje žele biti vodeće u svojoj branši

  1.  Nemojte se boriti niskim cijenama
  2.  Budite kvalitetniji od drugih

Ne možete dobiti vrhunsku uslugu, vrhunski proizvod i najnižu cijenu. Ako prihvatite ovo kako činjenicu morate razmisliti kako ćete pozicionirati vašu firmu ili biznis. Možete birati da li ćete se orjentirati na neku od nabrojanih elemenata u prvoj rečenici. U svakom slučaju mislim da je najbolji put orjentirati se na kvalitetu a ne na nisku cijenu. Istina je da neke kompanije ostvare neku vrst uspjeha boreći se protiv konkurencije niskim cijenama ali nikad nećete postati izuzetna kompanija na taj način. Na kraju će uvijek netko naći još slabije i jeftinije sirovine s još lošijom uslugom tko će vas “pobjediti” niskom cijenom.

Prije dvije godine na tržištu se pojavila usluga feniranja i pranja kose kao konkurencija skupljim frizerskim salonima koji imaju sličnu uslugu ali po duploj cijeni. Jasno je da ne koristim takvu uslugu jer sam muško i kosa mi nije toliko bujna ali me je taj model zaintrigirao i dobar je primjer za ovo o čemu pišem. Pitao sam suprugu u čemu je razlika između te dvije usluge s obzirom na toliku razliku u cijeni. Po njenom mišljenju u frizerskim salonima je usluga bolja. Obično te ponude kavom, dobiješ masažu vlasišta od dobro obučene frizerke, usluga traje oko 60 minuta a u alternativnim salonima traje oko 15 minuta i često radi priučena radnica, u frizerskim salonima koriste se obično Lorealovi proizvodi ili slični a u alternativnim uglavnom no name, obični šamponi preliveni u amalažu skupljih proizvoda. Kako su alternativni saloni preživjeli na tržištu i očito će se održati i među njima se javlja razlika u kvaliteti i cijeni. Dok se neki i dalje trude da budu najjeftiniji drugi se trude da budu šta bolji i da njihova usluga bude šta kvalitenija i ponovno dolazimo na isti problem s početka ovog posta. Ako želite biti najjeftiniji uvjek će se naći netko tko će ići ispod vas cijenom a kupac ne traži uvijek najjeftiniji proizvod ili uslugu.

Druga stvar je da se trebate fokusirati na povećanje prometa više nego na smanjenje troškova. Neke troškove na kraju ni ne možete kontrolirati. Platit će te isti najam bez obzira koliko prometa imali, radnike bez obzira koliko posla odradili osim ako nemaju dio provizije. Smanjenje radne snage ili kvalitete proizvoda može kratkoročno dovesti do uštede ali dugoročno dovodi do smanjenja obima posla. Imao sam jednog klijenta koji je imao tri male pekare i relativno sukupo pecivo koje je uvozio iz Njemačke. Pecivo je bilo skuplje i volumenom manje od sličnih proizvoda na tržištu ali neusporedivo ukusnije. Njegovi kupci su znali šta kupuju i spremni su to bili platiti. Posao je išao dobro ali u jednom trenutku vlasnik odlučuje da prestane prodavati skupa njemačka peciva i odlučuje se za onakva kakva su se mogla naći u gotovo svakom drugom dućanu. Nedugo nakon toga posao je drastično pao i morao je zatvoriti dvije pekare i danas radi samo jedna i ponovno je vratio njemačko pecivo. Znači pojeftinjenje je značilo značajno smanjenje kvalitete i rezultat je gotovo bio poguban za taj biznis.

Ako krenete u biznis ne možete imati preciznu mapu nego najčešće kompas. Ako znate da trebate ići sjeverno kompas će vam pomoći u tome. Često ćete naići na neku zapreku kao npr, rjeku, provaliju, divlju životinju… pa ćete morati otići i zapadno i istočno a nekad ćete se morati vratiti i južno da bi našli pravi put i izašli na sjever. Znači morat ćete sami donostiti odluke da bi došli do svog cilja i odveli svoju kompaniju u pravom smjeru i često ćete morati biti kreativni.

Uglavnom, preporučujem da se orijenirajte na povećanje prihoda i na kvalitetu. Smanjenje kvalitete i troškova ostavite konkurenciji.

{ 0 comments… add one }