≡ Menu

7. Međunarodni Franšizni Forum – Zagreb 2012

Dok se u mom Splitu održava gay parada, zbog koje se ne može ili nema smisla ići na rivu, uhvatio sam vremena da napišem tekst o nedavno održanom 7. međunarodnom franšiznom forumu koji se održao u Zagrebu u dvorani veleučilišta Vern. Tema je bila “franšiznim poslovanjem do stvaranja novih radnih mjesta i stjecanje iskustva” a moglo se vidjeti i nekoliko franšiza na mini sajmu. Sajam su organizirali studenti/ce koji pohađaju kolegij Franšizno poslovanje zajedno s predavačicama Ljiljanom Kukec i Gordanom Ćorić.

Moderatori su bili Nikolina Kolak i Boris Dejanović a sudionici su bili Adela Renka iz Ministarstva poduzetništva i obrta, Lidija Kukec iz Hrvatske udruge za franšizno poslovanje, Igor Pavlin glavni tajnik Slovenske udruge za franšizno poslovanje, Filip Vidović predsjednik Makedonske franšizne asocijacije i ja. Prvi put sam i sam pozvan na forum gdje sam bio jedan od sudionika i to u ulozi blogera, franšizoprimca i franšizodavca.

Ove godine ministarstvo poduzetništva i obrta je osiguralo novčanu pomoć ljudima koji su zainteresirani za kupnju franšiza. Sretstva predviđena za ovu namjenu su milijun kuna. To je ujedno i mali ali i ogroman iznos. Mali je kad se pogleda da je samo za osiguranje gay parade u Splitu potrošeno 50% više novca, a veliko je zato što pokazuje volju ministarstva da pogura franšizu generalno kao granu koja bi mogla dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Adela Renka je aktivno učestvovala u diskusiji i pokazala je interes za franšizu i odgovarala na mnoga pitanja tako da vjerujem da je ovo dobar početak. Kad bi napravili paralelu koliko radnih mjesta franšize imaju u USA s obzirom na broj stanovnika u Hrvatskoj bi to značilo 270.000 radnih mjesta. Mi smo još daleko od toga.

Uz forum su na nekoliko štandova predstavljene franšize koje su dostupne u ovoj regiji. Tako su se mogle dobiti informacije o franšizama Signarama, Bio & Bio, Surf’n’Fries, Sensa, Linea Snela, Bijela Tehnika, Body Creator, Fornetti, Helen Doron, Chemdry, Herbaria, Twist and Chips, Testarossa.

Bilo je i ljudi koji su zainteresirani za pokretanje svojeg franšiznog lanca. Čulo se i da je najnovije istraživanje Centra za franšize u Osijeku 2012. godine pokazalo da za jači razvoj franšiznog poslovanja u Hrvatskoj najviše nedostaje zakonodavni okvir, istraživanje i statističko praćenje, kreditni programi, potpora države rastućim poduzećima koja se šire putem franšize, te uključivanje franšize u formalno obrazovanje što je u jednoj rečenici najbolji opis onog na čemu bi trebalo raditi da se stanje promjeni. Iznenadilo me da se na Veleučilištu Vern ovako ozbiljno radi i obrađuje ova tematika što je dobar temelj za budućnost.

Hvala  Zrinki Kasapić koja je poslala fotografije s foruma i ujedno pozivam studente Verna i sa drugih sveučilišta da šalju tekstove na temu franšiza i poduzetništva koje bi mogli staviti na ovaj blog.

7. Međunarodni Franšizni Forum - Zagreb 2012

Image 1 of 11

{ 0 comments… add one }