≡ Menu

Kupili ste franšizu. Koje još troškove možete očekivati?

Često primam upite oko cijene neke franšize i čini mi se da većina ljudi nije svjesna da trebaju imati novac koji im treba služiti kao obrtni kapital (working capital). Kada krenete u neki franšizni biznis vaša investicija se dijeli u dva dijela. Prvi dio je početni kapital (start-up money) a drugi dio je obrtni kapital. Razlika je jednostavna. Start-up je iznos novca koji platite kada kupujete franšizu a uključuje franšiznu naknadu, novac potreban za najam nekretnine, pripremanje nekretnine, opremanje, početni materijal, razne dozvole i slično. To su stvari koje jednom platite na samom startu a sve nakon toga ulazi u kategoriju obrtnog kapitala ili working capital. Znači u to ulaze plaće zaposlenicima, mjesečna franšizna naknada, režije i slično. U većini franšiza ne možete očekivati profit od prvog dana poslovanja a spomenute troškove treba redovno podmirivati. Da bi se to ostvarilo morate imati novac upravo za tu svrhu. Davatelji franšiza uglavnom vam mogu reći koliki vam je obrtni kapital potreban. Naravno da će vam svaki mjesec trebati obrtni kapital ali nakon nekog nekog vremena nećete trebati posezati u zalihe da bi podmirili te troškove nego ćete spomenute iznose podmirivati iz profita. Nije mi bila namjera pisati definicije nego jednostavnim rječnikom budućim franšizerima opisati što mogu očekivati kada se odluče za neku franšizu. Ovo se ne odnosi samo na franšizne biznise nego i na samostalno pokrenute poslove.

{ 2 comments… add one }
 • Milan

  gospodin Bilic:
  Primjecujem vase znanje vezano za franchise business poglavito McDonalds.
  Buduci je Gavrilovic kupio McDonalds Hrvatska, da li novi management prodaje nove franshise na novim lokacijama? Podjelite sa mnom neka iskustva o McDonalds franshizi koju ste posjedovali, obzirom da posjedujem odlican poslovni prostor cca 350m2 na glavnoj ulici gdje dnevno prodje 17000 automobila. Zanima me kolika bi bila dodatna investicija ukoliko bi se koristio postojeci poslovni prostor.
  Ako mi ostavite broj svog mobitela bit ce mi drago da vas nazovem.
  Unaprijed hvala!
  Milan Mlakar
  091-4683-000

 • Milane, McDonald’s je promjenio strategiju i na Hrvatskom tržištu kao i na drugim manjim tržištima prava su dali pojedincima poput Gavrilovića da upravljaju i razvijaju to tržište. Koliko znam Gavrilović nema u planu dijeliti prava na podfranšizu nego će sam upravljati i otvarati nove restorane. Čak i prije dok sam bio u ovoj franšizi nije bilo moguće kontrolirati prostor i McDonald’s je zadržavao prava na prostor te je takav prostor dao u podnajam franšizeru i ostvarivao značajan profit na razlici. Veličina vašeg prostora je idealna za McDonald’s i toliki je bio i McDonald’s u Splitu u Marmontovoj.
  Uskoro bi i Burger King mogao doći u Hrvatsku ali vjerojatno će se razvijati na sličan način kao i McDonald’s. Ako Vas zanima mogu se raspitati koje su slične franšize u toj industriji dostupne za naše područje pa Vam mogu javiti. Možete mi poslati upit na robert@signarama.hr