≡ Menu

Isplati li se kopiranje franšize?

U Signarami često razgovaram s klijentima o njihovom biznisu. Nedavno sam razgovarao s klijentom koji je na kvalitenoj lokaciji imao biznis u kojem je kopirao u svijetu popularni koncept Forzen Yougurt franšiza. Da bi smanjio troškove odlučio je da će preslikati koncept i samostalno otvoriti i voditi taj biznis. Kad bi vas pitao koliko znate različitih frozen yogurt franšiza znate vjerojatno ne bi znali ni jednu ali iz ovog primjera ćete vidjeti da franšiza nije samo brend nego cijeli paket neophodan da bi uspješno mogli voditi biznis. Ukratko, dućan se otvorio, vrhunska lokacija, super uređen, oprema, interijer…. sve super. “Pa šta se dogodilo”, pitam ja Matu. U stvari čovjek se ne zove Mate ali nazovimo ga tako u ovom postu jer mi bolje zvuči nego da cjelo vrijeme pišem “klijent” a ne bi htio napisati pravo ime. “Nakon četri mjeseca sam zatvorio”, reče Mate te nastavi “radnice su me upropastile”. Inače Mate je uspješan i ima nekoliko različitih biznisa, doduše ne u ovoj branši i pomislio je da bi ovo moglo biti dobar dodatak njegovom portfelju. Problemi koje je istakao su da su radnice točile duplu porciju nego što je u normativu tako da su praktično značajno povećali tzv. food cost (trošak) što gostima nije bio problem ali je utjecalo na profitabilnost. Jednom su prilikom čišćenja stroja loše posložili djelove tako je mašina izbacila sladoled na mjestu gdje se ljeva mljeko i cijeli objekt je izgledao kao da je sladoledna bomba u njemu eksplodirala. Jednom im se ukiselio sladoled pa su ga takvog služile jer nisu shvatile šta se dogodilo….

Šta se ovdje dogodilo? Koliko su radnice krive za neuspjeh? Ja bih rekao da nisu. Davatelji franšize kada počnu s testiranjem poslovnog modela također prolaze kroz slične neprilike ali nakon toga naprave sve da se takve greške ne događaju i da maksimalno umanje mogućnost da njihov franšizer ne ponovi tako nešto. Sve se to stavi u operational manual koji franšizer dobije na treningu. Moj trening u McDonald’s-u je trajao devet mjeseci, trening u Buger Kingu traje 70 dana a poslije toga postoje dodatni treninzi i podrška. Mi smo također imali sličan aparat za sladoled i u operational manualu postoje slike djelova i opis koja je procedura u čišćenju aparata, koje se tekućine koriste, postoji raspored čišćenje, lista provjere.. da ne idem previše u detalje. Uglavnom i sam sam dosta puta na svom treningu rastavljao taj stroj i prvih par puta sam se mučio a poslje je to išlo rutinski. To je samo jedan mali segment poslovanja. Naravno da kao vlasnik franšize više nisam čistio taj aparat ali sam zapamtio sistem, istrenirao ljude koji su poslje prenosili znanje i procedure na one koji su dolazili. Mate sve to nije znao niti je mogao pokazati svojim radnicama i normalno je da su se događale takve greške koje su na kraju dovele do toga da je odlučio zatvoriti takav biznis. Računao je da će proći jeftinije a na kraju ga je ispalo skuplje. Sličan stvar je s većinom franšiza. Ako “snimite” neku franšizu i računate da ste sve shvatili vjerojatno ste u krivu. Možete napraviti naizgled super tortu ali ako šećer zamjenite sa soli vjerojatno nećete pobrati komplimente.

{ 3 comments… add one }
 • g.Bilić izvrstan komentar na kopiranje franšiznog koncepta.
  Frozen yogurt koncept ima svoje zakonitosti poslovanja , i jednostavno se
  ne može američki koncept prepisati na Hrvatsko tržište, niti na ijedno drugo tržište. Pošto danas širim svoju franšizu za Frozen yogurt barove,i susrećem se na tržištu sa razno-raznim pokušajima, potpuno potvrđujem Vaš komentar.
  Srdačan pozdrav,
  Ivana Debelić

 • Andriana

  Gospodine Bilicu a sto bi rekli na trening od 6 dana?Ja sam jedna od onih kojje uzela fransizu , ulozila podosta novaca i sad sam u bankrotu.Bilo bi mi drago ako bi me kontaktirali na mail adresu je mislim da bi moj slucaj mogao biti interesantan primjer problema sa fransizom a VAse misljenje bi mi svakako bilo dragocijeno.lp.AG

 • poslao sam vam mail.
  LP
  Robert