≡ Menu

10 najboljih franšiza u 2009 godini

Kao i svake godine magazin Entrepreneur objavio je listu 500 najboljih franšiza. Ovo je 10 najboljih:

  1. Subway – 22.000 restorana u USA (32.000 širom svijeta) Izgleda da se Subway restoran nalazi skoro na svakom kutu širom amerike. Ove godine su prestigli McDonald’s po broju restorana. Manja kvadratura potrebna za otvaranje restorana, manja franšizna naknada pogodovala je otvaranju Subway franšiznih restorana na mnogim lokacijama kao što su šoping centri, u kafeterijama na koledžima i slično. Prosječno 40 restorana otvara se tjedno širom svijeta, još uvijek se širi žestokim tempom uz pomoć poruke o zdravim sastojcima koje koristi u svojoj hrani kako i 30cm dugačkom sendviču po cijeni od samo $5 što ih je dovelo do dvoznamenkastog rasta u 2009 godini. Ove godine managament Subwaya planira nove akcije i sličan rast. Pravi izazov za Subay je internacionalno tržište. Do sada su prisutni u 90 zemalja. U nekim zemljama su lideri dok se u nekim bore da opstanu.
  2. Franšiza McDonald'sMcDonald’s – 14.000 restorana u USA (32.000 širom svijeta) McDonald’s je navikao da bude lider u fast food industriji i zato je 2009 bila neobična za ovu kompaniju. Ono što je bilo neobično je lansiranje dva proizvoda koja odstupaju od dosadašnjeg koncepta i zadiranje u područje kojim dominiraju druge kompanije. S McCaffe espresso, koji je već testiran u europi, zadire se u područje Starbucksa. Uvođenjem novog sendviča Angus Third Pounders pokušan je proboj na tržište kojim dominiraju kompanije poput Carl’s Jr. Do sada je McDonald’s uz pomoć marketinga zadržao vodeću poziciju. Dok su drugi fast food restorani u drugoj polovici 2009 osjetili smanjenje prihoda u industriji, koja je izgledala otporna na recesiju, McDonald’s je zabilježio 6% povećanje prodaje u trećem kvartalu. Dok su drugi zatvarali McDonald’s je otvorio više od 900 restorana u USA i više od 1000 restorana van USA. Jačanje u Kini i Indiji je garancija jačanja u godinama koje dolaze.
  3. Franšiza 7eleven7-Eleven 6.300 jedinica u USA (35.000 širom svijeta) što je za neke kriza za 7-Eleven je prilika. Širom USA mnogi prostori su ostali prazni što je lanac samoposluga (convenience store) baziran u Dallasu iskoristio za novi zalet. U 2009 kompanija je dodala 200 novih Slurpee stops i planira otvaranje još 250 novih u 2010 godini. U 7-Eleven su također iskoristili situaciju da dogovore povoljnije ugovore o najmu u postojećim lokacijama. Franšizerima su omogućili financiranje unutar sistema tako da njihovi franšizeri nisu imali potrebe za traženjem kredita od financijskih institucija u USA.
  4. Hampton Inn – 1.750 hotela U mnogim hotelima vidljivi su znaciFranšiza Hampton Inn krize i štednje. Manje šampona, prazni i zatvoreni restorani, naplaćuju se usluge koje su do sada bile besplatne. U Hamptonu se radili kao da se ništa nije promjenilo. Strategija tog brzorastućeg lanca srednje klase je bila zadržati visoke standarde tako da bi poslovni ljudi koji su zbog štednje došli u njihove hotele nastavili dolaziti i nakon krize naviknuti na besplatan pristup internetu, vrući doručak uljučen u cijenu što inače u USA nije običaj, besplatne lokalne telefonske razgovore… Izgleda da im se isplatilo: u 2009 godini Hampton Inn, koji je inače u vlasništvu Hiltona, je dodao 150 novih hotela i očekuju da će dodati još 120 u 2010 godini.
  5. Supercuts – 2.100 jedinica Lanac frizerskih salona niske cijene usluge koji pružaju uslugu ženama i muškarcima koji žele brzo šišanje ili frizuru svaki mjesec obradi preko 3 miliona glava. Tijekom prošle godine kada im je konkurencija drhtala pod krizom Supercuts je otvorio 80 novih lokacija i ostvario rast prihoda. U 26 godina postojanja Supercuts je imao stabilan polagan rast a u 2010 očekuju otvaranje još 100 novih lokacija.
  6. H&R Block – 13.000 jedinica Bez obzira u kakvom je stanju ekonomija Sjedinjenih Država povrat poreza raste oko 1% godišnje. H&R je kompanija koja radi pripremu poreznih prijava od 1958 godine. Protekle godine otvoreno je 50 novih franšiznih lokacija a 300 u vlasništvu korporacije pretvoreno je u franšizerske.
  7. Dunkin’ Donuts – 6.400 jedinica (8.800 širom svijeta) Ta kompanija je u Sjedinjenim Državama poznata pod sloganom „America run on donuts“ „America run on Dunkin“. Iako su krafne ono po čemu je Dunkin poznat činjenica je da prodaju više kave nego bilo koji lanac u Sjedinjenim Državama a ušli su u samo 35% tržišta što im ostavlja dosta prostora za rast. U 2009 Dunkin se fokusirao na kresanje troškova franšizera i podešavanju vrijednosti menua.
  8. Jani – King 11.000 jedinica (12.000 širom svijeta) Ova kompanija je vodeća u branši čišćenja komercijalnih prostora 23 godine za redom. Ova relativno jeftina franšiza bez potrebe za poslovnim prostorom radi poslove od malih prostora poput kafića do kompleksnih velikih prostora kao što su nuklearne elektrane. Prošle godine otvorili su 24 satni call centar da bi olakšali franšizerima poslovanje i omogućili im da se koncentriraju na važnije stvari.
  9. Servpro – 1.500 jedinica 40 godina stara obiteljska kompanija koja se bavi restauracijom objekata oštećenih od vatre i vode prije pet godina prvi put je lansirala nacionalnu marketinšku kampanju. Ove godine prvi put planira širenje van Sjedinjenih Država. Najveća kompanija su u toj branši i uspjeli su u zadnjoj godini otvoriti 85 novih lokacija. Više od polovice novih franšizera je došlo po preporuci postojećih franšizera.
  10. 10.  Ampm mini market -1.100 jedinica (3.000 širom svijeta) Lanac mini marketa s pumpnim stanicama ima slogan „Too much good stuff“ koji bi mogao biti točan. Njihov mini market ima 24 vrste točenih sokova s dvije vrste leda, toče 10 različitih vrsta kave i kapučina… Mini marketi su uvijek locirani na pumpnim stanicama a služe i tople obroke kao burritose, sendviče s piletinom, hot dogove i hamburgere.
{ 0 comments… add one }