≡ Menu

Franšize koje su prohujale s vihorom

U Sjedinjenim Državama izlaze godišnje liste najboljih franšiza. Tako npr. magazin Entrepreneur objavljuje liste 500 najboljih franšiza kao i najbolje franšize po određenim industrijama. Teško je i zamisliti koliko franšiza postoji na svijetu. Ući na prvih 10o je odlična referenca. Ponekad se dogodi na neka franšiza ima sjajan rast u kratkom vremenu ali da isto tako brzo nestane sa tržišta. Dogodi se tako da se pojavi franšiza s naizgled zanimljivim konceptom što privuče inače inteligentne ljude koji kupe franšizu zahvaljujući iluziji da kupuju snažan i stabilan biznis model i brend. Vjerojatno i u najnovijoj listi 500 najboljih franšiza postoje franšize koje se uklapaju u opisani model. Ako pogledamo najpoznatije primjere u prošlosti onda možemo izdvojiti nekoliko veličanstvenih franšiznih promašaja.

Sredinom 2005 širom Sjedninjenih Država otvorilo se oko 7000 centara u koje su amerikanci donosili predmete koje su željeli prodati na EBay-u. Zadatak takvih centara je bio da posreduju u toj prodaji za proviziju. Jedan takav centar ste mogli vidjeli tu filmu “The 40 Year Old Virgin”. Naravno ljudi su shvatili i naučili kako koristiti Ebay i samim tim taj je koncept postao besmislen. Rezultat toga je bio da je tada vodeća franšiza u tom području sredinom 2007 godine prestala s prodajom franšiza.

Ako se vratimo još dalje u prošlost nailazimo na još jedan primjer franšize koji je bio nešto uspješniji. Možda se sjećate filmova u kojima su postojale agencije čiji je zadatak bio spojiti parove. Meni su bile smiješne video snimke predstavljanja muškaraca i žena čiji je cilj bio naći bolju polovicu. Takve agencije su bile uglavnom franšize a bilo je nekoliko različitih brendova koji su bili u tom biznisu. Do 2008 godine sve te franšize su prestale postojati jer je internet preuzeo njihovu ulogu.

Krajem osamdesetih smrznuti jogurt je bio jako popularan ali se to promjenilo 2000 godine. Davatelj franšize TCBY je bila vodeća kompanija i predvodnik trenda koja je 1999 godine imala 3.033 franšiza ali do kraja 2.000 ostalo ih je 2.540. Nakon toga nastavio je pad i do 2002 taj biznis je uglavnom prestao postojati. Kako tržište zna biti čudno najbolje se vidi iz toga što je smrznuti jogurt Fro-yo 2007 ponovo postao popularan. Pojavile su se dvije franšize Pinkberry i Red Mango koje predvode drugu generaciju ovog proizvoda i obje najavljuju rast. Kada će se ponovo trend promijeniti – teško je reći ali to definitivno ne bi bila franšiza koja bi mene zanimala.

Kako ovo utječe na nas? Signarama je tipičan primjer zdravog širenja franšize. Ray Titus je prije 20 godina startao s jednim centrom za izradu reklama i natpisa u New Yorku. U to vrijeme nije bilo kompjutera niti naprednih strojeva. Kada je centar u New Yorku postao uspješan Ray je odlučio da testira taj koncept u Floridi. Nakon što je i u Floridi uspio odlučio je da je došlo vrijeme da širi franšize po Sjedinjenim Državama. Kada je i to uspjelo odlučio je da počne internacionalno širenje. Franšiza je u biti repliciranje uspješnog koncepta na druge lokacije s drugim vlasnicima. Američke kompanije prije nego dođu u Europu prošire franšizu po Sjedinjenim Državama.  Ako ne uspiju u americi onda niti ne dođu u europu što je za nas neka vrsta filtera. Naravno da to što su došli u europu nije samo po sebi dokaz da je ta franšiza savršena za vas. Ako budete čitali moje tekstove nadam se da ćete prikupiti dovoljno informacija koje vam mogu pomoći u odabiru za vas idealne franšize. Moj sljedeći korak će biti da složim listu franšiza koje su dostupne u ovoj našoj regiji te da članovima moje facebook stranice koji to budu željeli kao  konzultant i bez naknade pomognem u njihovom odabiru.

{ 0 comments… add one }